Blodigt Opgør

Skrevet af Jesper R. Pein Pedersen
Udgivet af Forlaget Fabulas 2020

Et historisk spændende drama om heksejagt, tapperhed, modighed, familie, den onde herremand og opgør. Jeg åd den korte roman på ingen tid. Den består af blot 56 sider, men man er konstant omringet af spænding og nervepirrende handling. 
Den unge Ebbes mor er blevet dømt til døden på grund af den katastrofale høst. Samtidig har folk på egnen i årevis følt sig undertrykket og levet i frygt for den onde herremand, der har sat sig højst i borgen Mørkegård. Familier og venner føres sammen og det fører til et blodigt opgør mod herremanden. 

Jeg vil starte med forsiden. Da jeg så Jesper fortælle om sin nye bog, fangede den mig med det samme. Forsiden er rå, en sort/hvid tegning og titlen skrevet med store, røde bogstaver. Tegningen forestiller en dreng, forhåbentlig Ebbe, der kigger gennem galgens løkke med et fast blik. Allerede ved forsiden starter historien og alvoren. 

Som tidligere beskrevet er Blodigt opgør en kort roman på 56 sider. Romanen er forholdsvis letlæselig og passer specielt godt ind i rammen for mellemtrinet. Historien, dens action og spænding mener jeg også vil gå godt i spænd med de unge læsere; både drenge og piger. Jesper har skrevet en fortælling der indeholder en stor mængde af spænding og temaer, der ikke kun henvender sig til det ene køn. Selvom den hovedsageligt handler om kampen mellem de gode og de onde, får man også en behagelig dosis af venskaber og familie, men samtidig føler jeg, at man også får et snert af begyndende romantik mellem Ebbe og herremandens datter Signe. Romanen er opdelt i kapitler, så det gør det tilmed let for de yngre læsere at bide den over i flere stykker. Hvor os voksne let kan fordybe os og spise den i en mundfuld. Til læsesvage unge vil denne bog passe godt – en spændende historie, bogens passende større bogstaver og de korte kapitler.

Bogen vil også kunne fungere let til oplæsning. Trods dens alvorlighed vil jeg mene, at man som lærer godt kunne udnytte den som en oplæsningsbog i 3-4 klasse. 

Trods den manglende, klare beskrivelse af personerne følte jeg igennem læsningen stadig, at jeg klart kunne se dem for mig. Det var slet ikke et behov at få en længere forklaring omkring deres påklædning, udseende eller andet, da man konstant har fokusset på det dramatiske handlingsforløb. Jesper har efter min mening skabt en fortælling, hvor man både kan lugte sveden for sig, se blodet fra soldaternes hvileløse kroppe, høre skrigene og grue over herremandens gøren. 

Jesper slutter bogen af med at fortælle, at der er endnu en udgivelse på vej og jeg vil vente og håbe spændt på, at det er en viderefortælling om personerne fra Blodigt opgør. Jeg vil især anbefale romanen til de yngre læsere, men jeg vil også anbefale den til den voksne der interesserer sig for fortællinger, action eller blot en god fortælling. 

*Bogen er modtaget som anmeldereksemplar af forfatteren og forlaget Fabulas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen